Om Zen Zat

Zenlogo

Sigge Andersson på Tidningen Kulturen kallar Zen Zat för ett kultförlag. Kanske det. En kult som dyrkar novellen. Zen Zat har hittills publicerat åtta novellsamlingar och har planer på många fler. Zen Zat koncipierades 1989 i ett fjärilshus i London och föddes 1990 i Västra Alstad. Efter att till att börja med ha producerat TV-programmet VETA och en rad dokumentärfilmer, bland annat från England, USA, Kenya och Tanzania, började Zen Zat att ge ut böcker 1998. Till att börja med bara i form av julböcker till vänner och kunder i stället för julkort. Men verksamheten kom att utvidgas. ”Julkorten” inräknat har Zen Zat i dag 31 böcker på sitt samvete. Verksamheten har från och med utgivandet av Ahrvid Engholms Mord på månen (2006) koncentrerats till novellsamlingar, så utgåvan av Ulf R. Johanssons Stjärnfall (2013) är den första faktaboken efter en lång rad novellsamlingar av skilda slag. Zen Zat har också gett ut diktsamlingar samt producerat texter och översättningar av olika slag.

Om novellen

Det fanns en gång i tiden (och finns naturligtvis fortfarande fast det inte märks) hur många genrer som helst inom novellistiken. I den kolorerade veckopressen publicerades varje vecka flera hundra noveller av olika författare. Dominerande och alltjämt existerande är naturligtvis berättelser om kärlek och deckare liksom kriminalberättelser och agenthistorier.

Science fiction, eller med ett svenskt ord, faktasin, omhuldas i dag tillsammans med framför allt fantasy och skräck av yngre skribenter medan mainstream är en genre som mest omfattas av författare som vill tillhöra de finkulturellas skara, men man bör inte se ned på mainstream bara för den sakens skull.

En genre som är tidlös är naturligtvis äventyrsberättelsen med sina anor från Homeros, Panchtantra, Bibeln, Tusen och en natt och de isländska sagorna. Populära genrer som har haft sin storhetstid är nordlandshistorier från Alaska och Kanada, berättelser om guldgrävare, rallare och naturligtvis äventyr i vilda västern.

Järnvägshistorier om skenande tåg, tåg som fastnat i tunnlar, spårat ur, spöktåg ej att förglömma, var för mindre än ett sekel sedan så populära i USA att det fanns särskilda tidskrifter med tågnoveller. Skrönor om sport och idrott var vanliga i svenska veckotidningar och det var inte bara fotboll, boxning och löpning det handlade om utan spjutkastning, slägga, tennis, ja, i stort sett alla tänkbara former av fysiska övningar och kroppsrörelser, exempelvis gymnastik.

Spökhistorien har gamla anor, fiske har inte sällan legat till grund för noveller. Erotiska noveller har haft sina utövare och läsare, flygäventyret var omtyckt fram till början av 1950-talet. Berättelser om krig och piratdåd. Skepparhistorier förstås. Ett ovanligt vanligt tema har varit dykare som slåss med jättebläckfiskar. Journalister och reportrar har inte sällan varit huvudpersoner i olika noveller.

Denna rikedom av genrer tillhör i långa stycken det förflutna. TV dödade denna fina form av underhållning som emellertid har fått ett uppsving i och med Internet. Vad TV gjorde var helt enkelt att presentera novellerna som TV-dramer, inte sällan i form av avslutade avsnitt med återkommande huvudpersoner som Perry Mason och Bröderna Cartwright i TVns barndom, TV-serier som numera har fått efterföljare av många olika slag.

Advertisements

One Response to Om Zen Zat

  1. Ulf R says:

    Grattis till den nya sidan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s