Kryssa för 3 oktober i almanackan:

Så här skriver Ulf R. Johansson på Cassiopeiabloggen:

“Sveriges minsta bokmässa” sätter punkt

Snart, lördagen 3 oktober, genomförs den tolfte och sista upplagan av “Sveriges minsta bokmässa” hemma hos W-bloggsredaktören, Södra Förstadsgatan 82 i Malmö. Portarna slås upp kl 16  och de stängs oåterkalleligen kl 20.

Under tiden blir det bokförsäljning av Zen Zats totala utgivning till sensationellt humana priser – bokmässan ägnas helt Bertil Falks utgivargärning genom åren  – plus prat i kubik om smal förlagslitteratur. Bertil intervjuas om sin utgivning på egna förlaget, som ju faktiskt redan 25-årsjubilerat, men också om andra egna skrivarsatsningar. På gång i Indien är t ex en Bertl Falk-biografi över politikern Feroze Gandhi, som var gift med Indira Gandhi. Bertil rör sig som den gode litteräre globetrottern lätt och ledigt över länders och kontinenters gränser.

Huvudnumret på bokmässan i år är novellegenden Sture Lönnerstrand med samlingen Det hoppande fenomenet Splunknig, en andra och sista bukett pionjärberättelser med tio noveller från 1940-talets Levande Livet och ett företal av John-Henri Holmberg, en av vårt lands kunnigaste både vad beträffar deckare och science fiction.

Levande Livet, kan jag avslöja, tillhörde hus- och livorganen i familjen Johanssons hem i Höör på 40/50-talen tillsammans med Lektyr, Se, Rekordmagasinet, Kalle Anka & Co, det avlånga 25-öresmagasinet om kapten Miki m m. Plus att vi också hann storkonsumera världslitteratur som Tvillingdetektiverna, Biggles, Fem-böckerna och annat matnyttigt. Astronomin kom in senare.

Som vanligt serveras på vår mässa vatten, läsk och ett och annat glas billigt lådvin, chips och annat – så länge lagret varar. Sist till kvarn blir utan. Det är en grym darwinistisk  värld vi lever i.

Det låter dramatiskt med sista bokmässan, men Bertil lägger nu – med ålderns rätt  –  av sitt förlag.  Det betyder inte att det inte blir bokmässor framöver, bara att det sker under andra former och på andra ställen. Kanske Tycho Brahe-observatoriet? Vi får se.

Välkomna i alla händelser till en unik liten malmöitisk boksalong, som ju brukar locka ett 70-80-tal besökare. Och allt kan hända! Bildbevis här:

IMG_9805-e1412700696563

Käppaduell på fjorårets bokmässa mellan W-bloggsredaktören och entertainern Gunnar Bernstrup. Foto: Peter Linde

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s