Tre män steg av bussen

Hösten 1953 fanns tre unga män ombord på bussen till Sigtuna och de steg av vid Sigtunastiftelsen, där de skulle gå på folkhögskolan. En av dem var jag själv, som hamnat vilse i tillvaron, den andre var Hans Mörk från Örebro och den tredje var Arne Mossberg, en utbildad elektriker från Göteborg med ett brinnande intresse för litteratur. I februari avled Arne. Hans är död sedan länge. Själv väntar jag på liemannen.

aRNE Arne

Arne Mossberg bodde i Göteborg på Paradisgatan och 1955 kom Hans Mörks debutbok, novellsamlingen Paradisgatan på Bonniers, som innehöll novellen med samma namn, inspirerad av Arnes hemadress.

hANS

Hans Mörk under rökpaus i Sigtuna 1954.

pARADIS

Själv hade jag strax dessförinnan i december 1954 debuterat i en helt annan del av den litterära tillvaron med kioskdeckaren Den maskerade ligachefen på A.-B. Romantidning.

CCI20140511_0000mAskertad

Arne däremot gick längre än vi andra. Han förverkligade sitt litterära intresse genom att bli en viktig förläggare av barnböcker. Den danske förläggaren Carlsen sökte efter någon som kunde starta förlagsverksamhet åt honom i Sverige. Arne kom för en intervju och när Carlsen såg den unge mannen med mustasch tänkte han: “Den där ska jag inte ha.”

Under det samtal som utspann sig mellan de båda ändrade sig den danske hedersmannen och gjorde ett lappkast som han aldrig behövde ångra. Han insåg att här satt en man som inte bara älskade böcker utan också kunde branschen och som dessutom hade idéer om hur förlaget skulle startas och drivas. Arne hade bakom sig några år i en bokhandel. Carlsen IF under hans ledning blev en verklig succé.

Arne var förebild till Jan Lööfs seriefigur Ville och i sin nekrolog över Arne i DN har Jan Lööf beskrivit Arnes förhållande till litteraturen och till sina författare.

Sigtuna folkhögskola blev viktig för inte bara oss tre utan för många andra. En sådan skolgång tillönskas alla. Och Arne har för all framtid skrivit in sig i den svenska barnboksutgivningens historia.

Bertil Falk

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s