Datum spikat för Sveriges Minsta Bokmässa

Då har vi spikat datum för Zen Zats elfte ”Sveriges minsta bokmässa” hemma hos Ulf R. Johansson i Malmö. Det blir den 4 oktober 2014, gör en kråka i planeringskalendern. Det är Kanelbullens Dag och instiftaren Kaeth Gardestedt är hedersgäst. Hon har med sig Solekas senaste böcker. Zen Zats bok för 2014 är Pacifica av forskaren och astronomen Kjell Rynefors. Vad fanns före Big Bang? En teori säger att Kanelbullen fanns först och när Skaparen utlöste Big Bang hade hen kanelbullen till förebild för spiralgalaxerna. Vi lever alltså i spiralarmen på en kanelbulle. Om teorin stämmer vill säga.

Hos Zen Zat har novellen övervintrat medan de tjocka luntornas tyranni i de snikna storbolagens händer har dominerat. Zen Zat är Novellkonstens hem i en värld där novellen drunknat bland bästsäljare. Varje vecka finns det en ny/gammal novell under fliken Veckans Novell här ovanför.

SWScan00265

Och så här heter det i DAST Magazine om Pacifica av Kjell Rynefors Jean Bolinder skriver http://www.dast.nu/recension/pacifica:

Titelnovellen i den nu aktuella samlingen handlar om en sjöfärd i vad som verkar vara utomjordiskt vatten. Den börjar: “Jag är kall trots att solen bombarderar mig med sina strålar. Jag är våt, vågorna svarar för det. Jag är trött, farkosten måste ösas var tredje timma. Jag är lycklig.” Det är en mästerlig inledning. Fem svårigheter som jagberättaren möter räknas upp. Man väntar sig ett negativt omdöme i stil med “Det var verkligen ett rent helvete” men istället får vi helt överraskande veta: “Jag är lycklig”. Det får berättaren att stiga fram som en levande människa och en som sporras av svårigheterna och till och med blir lycklig av dem. En som andas bäst i motvind! Fortsättningen uppfyller de förväntningar inledningen skapat och som läsare smittas man av huvudpersonens dristiga upptäckaranda. Det är faktiskt andlöst spännande. Jag kommer att tänka på Den gamle och havet.

Och recensenten tillägger att Zen Zats ”Bertil Falk fortsätter att upptäcka gammal kultur som verkade vara glömd för alltid, det är sannerligen något att vara tacksam över.”

Och här kan Du läsa mer om den märklige Kjell Rynefors av just Bertil Falk hos Tidningen Kulturen: 

http://tidningenkulturen.se/artiklar/litteratur/litteratur-portraett/6500-kjell-rynefors-och-vaerldar-utan-blommor

Och i Tidningen Kulturen skriver Sofia Sandström så här om Pacifica:

Kjell Rynefors skrev innan han förolyckades i en brand 1986 fjorton noveller som utspelar sig i framtiden eller eventuellt i ett parallellt universum. I novellsamlingen Pacifica (Zen Zats Klassikerserie, 2014) beskrivs mycket främmande samhällen. Huvudpersonerna är ofta rörande mänskliga och bekanta, fångade i denna obegripliga framtid. I flera av novellerna finns en något vilsen och ensam person i isolerat tillstånd vare sig det handlar om en båt på öppet hav, bunden vid en rullstol eller offer för en ny teknik som alltmer alienerar människorna från varandra. Språket är klart och enkelt men med en vetenskaplig klang, raka motsatsen till vad jag finner lockande: det cirkulära och poetiska. 

En subjektiv recensent som inte vill ha vetenskaplig klang i science fiction (= vetenskaplig fiktion).  Det för tanken till bocken som trädgårdsmästare. Hur var det salig Thomas Thorild sa? Var sak ska bedömas efter sin art och inte med andra måttstockar. 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s