Superb dokumentär med Bo Cavefors

Vad ska man kalla Bo Cavefors? Den avantgardiska bokutgivningens förebild? En ikon? En levande legend? I dag har Zen Zat varit på vernissage på Moderna Muséet i Malmö och sett Lena Mattsons dokumentärfilm In the eye of the beholder (I betraktarens öga), där huvudrollsinnehavaren är just Bo Cavefors. Låt oss genast säga att detta är ett lysande dokument, där Bo Cavefors själv berättar om sitt liv, sin attityd till livet, bokutgivning och erotik.

In the Eye of the Beholder still30 film1 Lena Mattsson

Lugnt och vänligt – som är något av ett kännemärke för denne knivskarpe vitterhetsidkare – berättar han om sitt liv och hur det svenska samhället behandlat honom. Det enda stänket av bitterhet märks vid ett ordval i samband med att han redogör för hur utgivningen av Strindbergs skrifter togs ifrån honom, vilket ledde till konkurs. Rik blev han förvisso aldrig. De som jävlades med Bo Cavefors har inte ens blivit herostratiskt ryktbara utan har sakta men säkert sjunkit tillbaka in i samhällets och den okänsliga byråkratins skuggor, sjunkbomber, som snart har nått botten.

Detta hände i det förra seklet, då Bo Cavefors till skillnad från andra förläggare inte i första hand ägnade sig åt att hitta bästsäljare utan publicerade skönlitteratur och dokument som han ansåg borde finnas tillgängliga. Å ena sidan fascisten Ezra Pounds texter och å andra sidan Baader-Meiner-gruppens dokument, för att nämna viktiga utgåvor.

Bo Cavefors redogör också för iscensättningen av Xavier de Maistres skådespel Den spetälske från staden Aosta, där de tre aktörerna Bo Cavefors, Måns Holst-Ekström och Thomas Hultcrantz uppträdde nakna. Den pjäsen sattes upp i Malmö 2005.  Den föreställningen ter sig alltmer som en vattendelare i det avantgardistiska skiktet.

Dokumentären är lågmält strukturerad och utomordentligt redigerad. Utan att man egentligen märker det sker denna självbiografiska berättelse på flera plan med undertoner inte bara av musik utan också av bakgrunder. Här finns inget onödigt bjäfs, allting är avskalat, linsen riktad mot Bo Cavefors och förmedlar hans naturliga förhållande till oss tittare. Kameran uppskattar inte alla ansikten, men har fattat tycke för Bo Cavefors anlete. Bilden av honom här ovan är från Lena Mattsons dokumentär. Dokumentären är för övrigt textad på engelska. När kommer den att visas i någon vettig TV-kanal?

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s