En stor förkämpe för frihet

BJÖRN

När Björn Fremer några dagar före jul gick bort befann jag mig i Indien med dålig internetkontakt. Det är därför som denna händelse i medievärlden först nu tas upp här. Björn var en fantastisk människa. Han var USA-vän, vilket inte betydde att han ansåg att allt i USA var bra. Jag minns att när kommunismen föll med ett brak under sin egen tyngd, så sa Björn så här:

”Nu när kommunismen har fallit är det dags att ta itu med kapitalismen.”

Och han var orolig för att Obama inte skulle vinna.

Han beskrevs ofta, även nu efter sin bortgång, som konservativ. Han var tvärtom radikal. Den vänster som stödde radio- och TV-monopolet och som han gisslade var de konservativa i det svenska samhället, där de klamrade sig fast vid ett förlegat system med så kallat public service monopol.

Denna form av ”allmännyttiga” statliga media, som styrdes av politruker, slog vänstern vakt om. Socialdemokraterna och centerpartiet gick så långt att de kriminaliserade Radio Syd och Radio Nord. När Radio Syds Britt Wadner struntade i denna långtgående form av censur blev hon en politisk fånge i de båda partiernas Sverige. Hon sattes i kvinnofängelset i Hinseberga. De skyldiga ministrarna och riksdagsledamöterna har fortfarande inte bett om ursäkt.

Den tekniska utvecklingen satte stopp för dessa begränsningar av yttrandefriheten. Jag hade själv förmånen att vara med när Jan Stenbecks TV 3 tio minuter före 12-slaget på nyårsaftonen 1987 via satellit från Camden Lock i London med ett enda slag krossade TV-monopolen i Danmark, Norge och Sverige.

Björn Fremer, som kämpat för fri radio- och TV, fick rätt.

När den svenska tryckfriheten med inbyggd offentlighetsprincip – världens äldsta – från 1766 om några år fyller 250 år bör det ges ut en serie frimärken med Anders Nordencrantz, Peter Forsskål, Anders Chydenius, Britt Wadner och Björn Fremer.

En stor opinionsbildare och en god vän har gott ur tiden.

Bertil falk

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s