Förfalskarnas politiska korrekthet

Kommer Du ihåg hur det tjatades om att deckaren är den litteraturform som bättre än någon annan genre speglar samhället som det är vid tillfället för författarskapet. Detta mantraliknande tjat var ett sätt att sälja in genren. Det var alltså bra att deckarna speglade sin tid.

img330_129349206

Men nu har de beskäftiga och klåfingriga kulturfascisterna återigen slagit till. Barna Hedenhös censureras för att den innehåller ”förlegade värderingar”. Men snälla nån, denna klassiker speglar ju precis som deckarna den tid då de tillkom. Detta att ingripa i och förvanska gamla texter är ett förbannat oskick och innebär dessutom ett otäckt ingrepp i de döda författarnas ideella rätt. De kan ju inte ge svar på tal. Man sparkar inte bara på en liggande. Man sparkar på döda upphovskvinnor och upphovsmän.

Nisse Scherman har fört ett allmänt resonemang om tidsfaktorns betydelse för vår läsning, då han i tidskriften DAST berättade om att det i hans boksamlingar ingår ”många gamla böcker, skrivna på ett otidsenligt språk, i många fall med gammal stavning. Det är inte alltid så lätt att tillgodogöra sig dessa texter. Man får träna upp sig och på något sätt försöka läsa igenom tidsperspektivet. När man väl har lärt sig det ökar läsvärdet av de gamla böckerna. Många äldre böcker innehåller också gammeldags, förlegade och ibland rent rasistiska värderingar (utan att för den delen vara medvetet rasistiska). T.ex. kan man i en av Frank Hellers romaner läsa: “Det var ett sådant slag som endast negrer och finländare resa sig efter”. Självklart är det otänkbart att skriva så idag, och man kan ju undra vad som är otidsenligt på samma sätt i dagens böcker om 100 år.”

Just det. Vad är ”förlegade värderingar” hos Guillou, Läckberg och Mankell om några årtionden? Och varför är det bara skönlitteratur, som man går in och tafsar på: Borde inte ”Det kommunistiska manifestet” rirajtas? Eller är det ”tidsenligt”?

Ahrvid Engholm har i dag sagt så här:

”Vi kommer aldrig att förstå historien om vi ständigt skall sitta och skriva om den utifrån vad som passar för dagen, utöver det tvivelaktiga att kulturkonsumenter idag förvägras tillgång til klassisk kultur (i sin genre hör såväl Tintin som Hedenhös till klassikerna, vågar jag säga).”

Dumheten firar nya triumfer i kulturlivet.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s