Döden i Hollywood

Nyhet: Hoppsan! Zen Zats julbok, som inte kan köpas, bara fås, har uppmärksammats här:  

http://www.dast.nu/artikel/ordrik-bok-i-begransad-utgava

Över till Döden i Hollywood

Vid besök i Hollywood brukar Zen Zat ligga på ett motell mellan Hollywood och Sunset boulevarderna. Kommer man med Greyhound från Manhattan, så finns det en bussterminal i Hollywood. Det är bara att stiga av och släpa sin hjulförsedda väska över stjärnorna med namn som Greta Garbo och Ingrid Bergman bort till motellet. Hollywood borde vara rena inspirationen för författare och F. Scott Fitzgeralds sista, ofullbordade, men icke förty hyllade roman, The Last Tycoon, utspelar sig just i Tinseltown, staden som det glittrar om.  Fitzgerald baserade sin roman på en man han kände och beundrade; Irving Thalberg, ett av Hollywoods underbarn, som före sin för tidiga död vid 37 års ålder, hann producera 400 filmer (!)

175px-LastTycoon

Men hur är det med deckare? ”Staden som det glittrar om” borde ju vara den perfekta brottsplatsen? Förvisso. Zen Zat kan tipsa om två novellsamlingar från toppenförlaget Crippen & Landru: http://www.crippenlandru.com/ vars hemsida är en njutning för varje deckarentusiast. Förlaget har gett ut två samlingar med filmen och filmstaden i skottgluggen. Båda kom 2011. Den ena är Loren D. Estleman’s Valentino: Film Detective. Berättelserna handlar om en man som spårar upp gamla filmer som försvunnit och bland novellerna finns det en som heter ”Garbo writes”. Estleman säger bland annat att han har svårt ”att komma över” att ingen hann före honom att plocka upp denna idé.

HollywoodKlicka på bilden

Den andra boken är av Melodie Johnson Howe. Hon var på sin tid en så kallad ”starlet” i Hollywood som bland annat har spelat mot Clint Eastwood och Alan Alda, men hennes längtan var alltid att få skriva. Och så skapade hon utifrån sina egna erfarenheter den 40-åriga, åldrande starleten Diana Poole. Hennes deckaranlag prövas i en rad noveller som stått i Ellery Queen’s Mystery Magazine. Det är de historierna, som har samlats i Shooting Hollywood. Båda samlingarna har den där ”bakom Hollywoods kulisser”-stämningen, som ger berättelserna en extra kick. Spännande miljöer är inte minst viktiga i en bok. Om man under pistolhot tvingar oss att välja samling blir det nog Estlemans.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s