Lönnlöv på Scotts grav

ScottJoplin0002

För en del år sedan besökte Zen Zat den grav i Queens, som innehåller kvarlevorna efter kompositören Scott Joplin (1869-1917). Det var höst och kring gravstenen låg fallna lönnlöv. Nu symboliserar lönnlöv inte bara Kanada och dess ishockeyspelare. En av Scotts mest kända ragtimelåtar är ju faktiskt ”Maple Leaf  Rag”, så denna höstens sätt att dekorera Scotts sista viloplats var ju helt på sin plats. Scott hade stora ambitioner. Han skrev en opera, som är jättefin: Treemonisha. Han skrev både ord och musik.

Treemonisha är en 18-årig flicka, som fått lära sig att läsa av en vit kvinna. Treemonisha vänder sig mot okunnigheten och vidskepligheten bland afro-amerikanerna på en plantage och pläderar för utbildning, Hon lyckas till sist övertyga människorna i sin omgivning. Operan som tillkom 1910 var bortglömd till 1970-talet, då Zen Zat såg den framförd på Palace-teatern vid Times Square i New York. Det finns smakprov på Internet:

http://www.youtube.com/watch?v=ukgWU6JCZkg

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Lönnlöv på Scotts grav

  1. Scott Joplin är en gammal favorit för mig! I gymnasiet hade jag en klasskamrat,Peter, som var en hejare på pianot och han brukade spela ragtime. Det var ungefär vid tiden då filmen “The Sting” hade kommit,där Joplins rag “The Entertainer” var ledmotiv.Inom sf-världen fick jag sedemera kontakt med en viss Kjell Waltman i Göteborg, som också spelade ragtime. Så Joplin kände och känner jag till ganska väl! Ragtime var helt enkelt det första avstampet för jazzmusiken.
    Min favorit-rag heter “Magnetic Rag”. Min vän Peter kunde spela den så att pianolocket skakade.

    –Ahrvid

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s