Bernard de Bovier de Fontenelle (1657-1757)

Bernard le Bovier de Fontenelle

Den här killen är inte välkänd hos oss i Sverige, men han tillhör de där förutseende människorna som såg vad andra inte såg. Han blev hundra år på en månad när. Voltaire påstod att Bernard de Bovier de Fontenelle var sin tids kunnigaste person och han var vad man skulle kunna kalla den förste populärvetenskaplige författaren, som skrev så att folk kunde förstå. Det som i Zen Zats ögon gör honom till en höjdare är det faktum att han 1686 sa följande:

Konsten att flyga har knappt blivit född ännu. Den konsten ska bli allt mer perfekt och en dag kommer folk att flyga upp till månen. Försöker vi låtsas att vi har gjort alla upptäckter eller påstår vi att vi kommit så långt i kunskap att ingenting återstår att tillägga? O, låt oss för Guds skull, komma överens om att det fortfarande finns något för kommande tidsåldrar!

1969 blev hans förutsägelse förverkligad. Han var naturligtvis ett barn av upplysningstiden. Sin höga ålder tillmätte han det faktum att han åt jordgubbar.Men om vi tänker efter: Är inte hans förutsägelse svindlande? Zen Zat minns att massor med människor på 1940-talet ansåg att resor till månen närmast var osunda fantasier. I dag finns det fortfarande människor som tror att månresorna var en bluff. Bernard de Bovier de Fontenelle visste redan 284 år i förväg att människan (det blev Apollo 11) skulle nå månen.

När den unge Emanuel Swedenborg skissade på en flygmaskin, sa Christopher Polhem att det aldrig skulle kunna bli möjligt att skapa maskiner tyngre än luft som kan flyga. Då svarade Emanuel sin mentor med just det citat från Bernard de Bovier de Fontenelle, som här har citerats.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s