Ahrvids argument för underhållningslitteratur

Inom det finkulturella läsarskiktet rynkas det inte sällan på näsan åt underhållningslitteratur. Nej, litteratur ska ha högre syften än att bara underhålla. Mot dessa påståenden har Ahrvid Engholm argumenterat. Här är hans argument, en rikslikare för motståndet mot litterär snobbism.

ahrvid2

* Underhållning stärker människan. Det ger henne en stunds avslappning mot stress och kan förbättra självkänslan. Vanligen brukar “god underhållning” ända i något slags lyckligt slut och det ger människan hopp om att även egna problem kan redas ut.

* Betänk att “underhålla” BETYDER att stärka, renovera, laga, som t ex i att underhålla ett hus.

* Underhållning skapar engagemang vilket gör att man lättare kan mentalt förflytta sig in i en berättelse. Man får en starkare upplevelse.

* En underhållande berättelse kan lättare nå den som inte är t ex läsvan. Att det är spännande och engagerande övervinner trösklar.

* Underhållning är ofta vägröjare för ny värdefull kulturutveckling. Bach och Beethoven i all ära, men ingen kan förneka att 1900-talets nya, “lätta” populärmusik, som jazz, pop, rock, m m skapat något helt nytt och värdefullt. I statsradio ransonerades populärmusiken hårt, tills Radio Nord och Radio Syd i praktiken rev murarna.

* Och vad är det för fel med att något är kul och underhållande? I värsta fall är det helt ofarligt, i bästa fall förlänger ett gott skratt livet.

000.Engholm

Så långt Ahrvid Engholm som dessutom skrivit noveller och hans lovordade  novellsamling Mord på månen har getts ut av Zen Zat. Kolla under fliken Böcker. Utöver att Mord på månen är underhållande så har boken en hel del att säga om framtiden.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s