Niels Bohrs flykt över Öresund

70 årsminnet av de danska judarnas flykt över Öresund har uppmärksammats på olika sätt. Bland annat i Ulf R. Johanssons bok “Stjärnfall”, som släpptes för ett tag sedan av Zen Zat vid Sveriges minsta bokmässa, som för tionde året i följd ägde rum hemma hos just Ulf R. Johansson.

Star

Så här skriver Ulf R.bland annat:

Niels Bohrs och familjens flykt över Öresund till Sverige var ett mästerstycke i logistik. Varje del av flykten planerades i detalj, även om beslutet om själva uppbrottet gick undan. Målet var inte att Bohr skulle stanna i Sverige utan fortsätta till England och därifrån bidra med arbetet kring atomens hemligheter.

I Malmö väntade den hitflyktade danske polissergeanten Max Weiss som 30 september informerade en av de absoluta danska centralfigurerna i dramat, Ebbe Munck, i Stockholm: Bohr har kommit till Sverige. Munck hade bråda dagar, förutom planeringen  för Bohrs vidare resa västerut via flyg från Bromma hade han hela den judiska Exodusen över Öresund att organisera, ett projekt med minst 8000 judiska flyktingar, men de bägge – Munck och Bohr – hann träffas ett antal gånger. En baktanke hos Munck var att försöka få Bohr att komma till tals med sina gamla sovjetryska kolleger (framför allt Pjotr Kapitsa, som hade Stalins öra); det var ett stort problem för den danska motståndsrörelsen att den inte sågs som en fullvärdig allierad partner av Stalin.

 I fortsättningen berättar Ulf R. ingående om flykten, den flykt som kallats Limhamns stolta ögonblick i historien.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s