Alice Munro och novellen

munro_0

På Zen Zat brukar vi inte hetsa upp oss över Nobelpriset i litteratur, varken före eller efter det att vinnarens namn tillkännagivits. Inte heller nu tänker vi sälla oss till de hysteriska bokmalarna som går i taket av glädje, men årets pris kanske kan återuppväcka intresset för novellen. En gång i tiden var novellen svenska folkets käraste läsning. Varje vecka publicerades hundratals noveller av alla slag i veckotidningar som Tidsfördrif, Vårt Hem, Hemmets Veckotidning, All Världens berättare etc. Sedan kom TV och tog död på novellen och svenska folkets läsning blev romaner, inte sällan i form av tjocka luntor med långa transportsträckor.

När nu Alice Munro, som specialiserat sig på att skriva noveller, tilldelats Nobelpriset i litteratur, så innebär det ett genombrott för novellen bland finkulturens omhuldare. Förhoppningsvis kan det innebära att läsare, som haft en tendens att fnysa åt novellformen, upptäcker dess värde och möjligheter. Joyce Carol Oates, som också utpekats som tänkbar prisvinnare skriver ocksåhon noveller, inte sällan i deckarmagasinet Ellery Queens Mystery Magazine och även science fiction, men Oates, som också tillhör det finkulturella etablissemangets favoriter, författar också större verk i mainstreamgenren.

Noveller har skrivits på många olika sätt. Den som varje kväll innan hon eller han somnar läser en novell, har på ett år kunnat tillägna sig 365 olika upplevelser och inte bara de där två-tre upplevelserna och miljöerna som bästsäljande luntor bjuder på. Hos Zen Zat finner Du novellsamlingar av olika slag och varje vecka en ny novell under fliken Veckan novell.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s