Från Anders Celsius till Peter Linde

cELSIUSPeter-Linde-Foto-Björn-Andersson-800x531

Anders Celsius skrev 1735 ett synopsis till något som han ansåg kunde bli en ”artig Roman”. Manuset finns på Carolina Rediviva i Uppsala. Här märker man att han tror att planeter och andra solsystem kan vara bebodda. Det är rena rama rymdoperan med stjärnonmas krig. Celsius tänker sig krig mellan allianser av planeter: Jorden-Venus-Merkurius mot Mars-Jupiter-Saturnus och han säger att  ”om konsten skulle stiga så högt, at man kunde få commerce med de andra systemata planetis” så skulle man kunna fara till Sirius. Han är helt medveten om att Sirius ligger mycket långt borta och fastslår att då ”man knapt kan fara emellan systemata på några hundra år, så bör medicine exceleras, at folket kunna förblifva så gamla som i Patriatschernas tid”.

Det var då det. NU – 278 år senare har Anders sentide landsman Peter Linde slagit till med boken Jakten på liv i universum. För det som händer nu inom astronomin med ständigt nya upptäckter av exoplaneter – det vill säga planeter som rör sig kring andra solar och himlakroppar än vår egen sol – utgör en fascinerande del av denna jakt.

9789187239038_200_jakten-pa-liv-i-universum

Peter Linde var liksom Tora Greve med på Sveriges Minsta Bokmässa i Malmö

Titta här  ocm Anders: http://scifiportal.eu/a-1735-science-fiction-story-synopsis-from-the-scientist-who-was-and-invented-celsius/

och här om Peter: http://www.peterlinde.net/sv/        

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s