Mera Minsta Mässan

En ny novell har lagts ut på Veckans novell

Här finns mera om minsta bokmässan:

Ulf R. i Kvällsposten

Cassiopeiabloggen

Tora

Tredje delen av Tora Greves Dilmun-trilogi.

Några ord om Tora Greve och Zen Zat

Med på Zen Zats tionde bokmässa i Malmö var också Tora Greves förlag Tira Tiger medBiotron, tredje delen av hennes science fictiontrilogi. Här ska inte ordas om den, men i stället ska sägas några ord om Tora. Denna från Norge härstammande textilkonstnär och amatörastronom bosatt i Limhamn är inte bara verksam vid observatoriet i Oxie, där Tycho Brahe-sällskapet verkar, utan också en erfaren reseledare till alla de platser runtom på jorden där det förekommer solförmörkelser, som är hennes specialitet.Hon är också en duktig gångare, vilket hon demonstrerade för några årtionden sedan då hon gjorde den pilgrimsfärd som kallas Amar Nath Yatran till en grotta på 4008 meters höjd i Himalaya i Kashmir. Otränade Bertil Falk från Västra Alstad, som också var med, fick släpa sig uppför den branta pilgrimsvägen medan Tora lugnt och metodiskt med sina erfarenheter från norsk ”på tur” gick sin zenlunk utan att förtröttas. Ett improviserat snöbollskrig mellan Tora och Bertil fick de hinduiska pilgrimerna att spärra upp ögonen uppe på de snöklädda bergssidorna.

AmarNathYatra

I bakgrunden Tora Greve och Triloki Nath Dhar från All India Radio i Srinagar. I mitten Bertil Falk. De båda övriga är de bärare som teamet hyrde.

När Tora berättade om sina halsbrytande äventyr med Shiva var indierna helt fascinerade och kallade henne Durga. Den totalt utmattade Bertil försökte ta sig upp de sista trappstegen till Amar Nath- grottan där en isbit som representerar Herren Shivas lingam dyrkas, men han stupade halvvägs och spydde. Plötsligt kände han hur kraftfulla händer grep tag i hans armar. Det var indiska militärpoliser som hjälpte honom att ta sig upp den sista biten. Tora däremot hade inga problem. Där uppe i grottan möttes de nordiska besökarna av det heliga mantrat ”Åm Nahma Shivaya”, som skanderades av sadhun och andra pilgrimer.  En naken helig man kom vandrande med en hel eld i famnen.  Det var brinnande pinnar. Atmosfären var som hämtad ur en film med Indiana Jones. Om solförmörkelser är Toras passion, så var det månbelysning som gällde den där gången uppe i Himalaya. Pilgrimsfärden till Amar Nath-grottan sker nämligen vid den tidpunkt på hösten då fullmånen lyser rakt in i grottan och träffar Herren Shivas lingam av is.

Kort sagt: Tora Greve är en mycket speciell person och Zen Zat har samarbetat med henne tidigare, bland annat 2012 då både Tira Tiger och Zen Zat deltog i Andra Världars första bokmässa i Sägnernas Hus utanför Sandhem, som är den rätta miljön för fantasy & science fiction. Vi ska dit igen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s